Welk goud kan ik verkopen

Veel mensen vragen zich of welke soorten goud er eigenlijk bij een goudinkoper verkocht kunnen worden en of er verschil in prijs is tussen verschillende vormen van goud.

Natuurlijk zijn er de goudbaren. Zij zijn van 99,999% goud, dus vrijwel puur goud. Deze worden in een aantal bekende goudsmelterijen in de wereld vervaardigd. De maker van zo’n goudbaar zet altijd een stempel op de baar, zodat meteen duidelijk is wie de goudbaar gemaakt heeft. Bekende smelterijen zijn bijvoorbeeld Hereaeus, Umicore en Credit Suisse. Gestempelde en goedgekeurde goudstaven zijn redelijk makkelijk verhandelbaar. Zijn worden meestal verkocht voor een bepaald percentage boven de goudprijs op de beurs en ingekocht voor een percentage onder de goudprijs, vergelijkbaar met de aankoop- en verkoopkoersen van buitenlandse valuta.

Dan zijn er de gouden munten. Ook die bestaan uit een heel hoog goudgehalte, meestal boven de 90% puur goud. Er zijn verschillende landen die gouden munten uitgeven, maar enkele van de bekendste zijn de Zuid-Afrikaanse Krugerrand, de American Eagle en de Canadese Maple leaf. Vaak hebben deze munten een gewicht van een troy ounce, 31,10 gram, of een halve troy ounce. Net als goudbaren zijn ook de beroemdste gouden munten makkelijk te verhandelen met een relatief klein verschil tussen de inkoop- en verkoopwaarde. In Nederland hebben we natuurlijk het beroemde gouden tientje, waarover u alles kunt lezen op www.goudentientje.info. Zeldzame munten kunnen soms ook verzamelwaarde hebben, dat wil zeggen een waarde die hoger is dan de materiaalwaarde. Dit is niet zo vaak het geval, omdat de meeste munten in grote oplagen zijn gedrukt en dus niet zeldzaam zijn.

Dan zijn er de sieraden. Wanneer je sieraden koopt, betaal je het meeste geld voor het vakmanschap om het sieraad zo mooi te maken, en slechts een klein deel voor de materiaalwaarde. Vaak bestaat ongeveer 20% van de prijs uit de materiaalwaarde, de andere 80% komt daar bovenop. Bij bijzondere sieraden met exclusieve edelstenen erop komt het soms voor dat u bij verkoop meer krijgt dan de materiaalwaarde, omdat het sieraad zoals het is makkelijk verder te verkopen is. In de meeste gevallen zijn sieraden daar echter niet bijzonder genoeg voor en krijgt u alleen de materiaalwaarde. Die wordt bepaald door de goudkoers op de beurs (bekijk de goudkoers hier). Van die koers wordt dan een percentage afgetrokken voor de diverse kosten die de goudinkoper maakt (smeltkosten, analysekosten, scheidingskosten, huur van de winkel, reclamekosten) en de verdienste die de inkoper er aan over houdt. Wanneer u sieraden verkoopt, zou u minstens 70% procent van de materiaalwaarde moeten ontvangen.

Tenslotte nog de gouden tanden, kiezen en kronen. Zij zien er niet mooi uit, maar zijn wel veel waard. Vaak bestaan zij voor meer dan 50% uit puur goud en kunnen dus een mooi bedrag opleveren.

Ga eens langs bij een betrouwbare goudinkoper, die zal uw kostbaarheden graag gratis en vrijblijvend voor u taxeren. In Den Haag kan dat bijvoorbeeld bij De Goudwaag goud inkoper aan de Van Hoytemastraat 113 in Den Haag Bezuidenhout (www.degoudwaag.nl). Tien gouden tips voor goud verkopen vindt u hier.