Waar krijg ik de beste goudprijs

Iedereen die zijn goud wil verkopen wil natuurlijk de beste goudprijs ontvangen. Het is dan goed om wat meer te weten over de goudprijs per gram en hoe die tot stand komt.

Goud en andere edelmetalen als zilver, platinum en palladium worden net als andere grondstoffen en olie verhandeld op de beurs. Net zoals er een aandelenkoers is, is er ook een goudkoers. De goudkoers op de internationale goudmarkt wordt uitgedrukt in dollar per troy ounce. Een troy ounce is een gewichtseenheid die met name voor edelmetalen wordt gebruikt en die gelijk staat aan 31,10 gram.

De belangrijkste goudbeurs ter wereld is die van New York, COMEX (commodity exchange – grondstoffenbeurs). Op de tijden dat de COMEX gesloten is, gaat de goudhandel door op een digitaal platform, de Globex.

De goudkoers op de beurs is eigenlijk een “papieren” koers, je kunt er goud mee kopen en verkopen zonder dat je echt goud in handen hebt. Als het om echt goud gaat dat je in handen hebt (zogenaamd fysiek goud), wijken de prijzen hiervan af. Als je bijvoorbeeld een kilo puur goud zou kopen in een goudstaaf, zou je als je hem koopt een bedrag iets boven de goudkoers betalen, en als je hem weer verkoopt een bedrag iets onder de goudkoers. Dit is vergelijkbaar met buitenlandse valuta wisselen bij banken, waar je ook altijd een aankoopkoers en een verkoopkoers hebt.

Als het nu gaat om goud dat niet in baarvorm bestaat, maar bijvoorbeeld in de vorm van sieraden of andere voorwerpen, wijkt de aankoopkoers en de verkoopkoers nog veel verder af van de goudkoers op de beurs. Je moet je voorstellen dat mensen die het aankopen wanneer ze het goud weer doorverkopen pas een prijs net iets onder de beurskoers krijgen als ze netjes baren van 1 kilo inleveren.

Om uit sieraden pure goudbaren baren van een kilo te maken moet je nogal wat moeite doen. Eerst moet je uit de sieraden alle steentjes etc. verwijderen, daarna moet je het smelten, om vervolgens alle andere metalen eruit te halen. Sieraden zijn namelijk meestal geen puur goud maar 14 of 18 karaat, wat betekent dat er naast goud veel andere metalen inzitten. Het eruit halen van de andere metalen wordt “scheiden” genoemd. Dit smelten en scheiden kost veel geld.

Bij het omvormen van sieraden naar goudbaren moet je er ook aan denken dat je heel veel sieraden nodig hebt voordat je een kilo puur goud bij elkaar hebt. De goudinkoper koopt het in in kleine beetjes die hij op moet sparen en moet wachten tot hij genoeg heeft voor een kilo puur goud. In die tussentijd kan er van alles met de goudkoers gebeuren, deze kan hoger worden, maar kan ook helemaal instorten. Met andere woorden, de goudinkoper loopt een koersrisico.

Tenslotte wil een goudinkoper naast zijn kosten voor smelten, scheiden, koersrisico, huur, reclame, etc. ook nog een boterham verdienen. Het is dus logisch dat deze bij goud inkoop altijd een bedrag zal betalen dat aanzienlijk lager ligt dan de goudkoers op de beurs. Over het algemeen wordt maximaal 30% onder de goudkoers als redelijk beschouwd.

Hoe krijg je nu de beste goudprijs als je goud verkoopt? Lees eerst de tips op deze pagina. Wanneer u de eerlijkste goudinkoper hebt geselecteerd en deze doet u een prijsvoorstel, kunt u altijd nog een beetje onderhandelen. Natuurlijk is het leven en laten leven, de goudinkoper moet ook rondkomen, maar een klein beetje onderhandelingsspel hoort erbij. Omdat een eerlijke goudinkoper al een faire prijs zal geven, zal er niet veel afkunnen, maar elke euro is meegenomen.

Benieuwd hoe hoog de goudkoers nu is? Kijk op deze pagina.